Кои са 5-те основни причини за ниско самочувствие?

Комплексираните хора, с които на човек му се налага да комуникира още от раждането си, без съмнение въздействат на адекватната му самооценка. В резултат на това едва в началото на съзнателния си живот младежът вече е нещастен и тъжен, защото добре осъзнава недостатъците си. 

Кои са основните пет причини за ниско самочувствие?

Причина №1. Семейство 

Ако се чудите откъде се повлиява самоооценката на човек, първият отговор е от семейството. На всеки му е ясно, че докато растем, родителите и домашната среда полагат тухла по тухла основите на бъдещата ни личност, затова повечето от психологическите ни нагласи и представата за себе си се формират именно в ранна възраст. През този период от развитието на детето е добре родителите да бъдат особено внимателни за това какво и как казват на детето си.

Също така те трябва да помнят, че критиката е опасен инструмент, който може да доведе до болезнени последици. Струва си да знаете, че отглеждате личност, която трябва да е уверена в решенията и действията си, да има собствено мнение, да може да взема решения, а не да ви следва като продължение на тялото и ума ви. 

Най-добрата ситуация за бебето е любяща и нежна майка, която винаги е спокойна и щастлива. Бащата, от друга страна, трябва да бъде взискателен, да има сериозен авторитет и, най-важното, да се отнася справедливо към детето във всички възрасти. 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ...
Какво представлява методът “not to do list”?
Кои характеристики на служителите работодателите оценяват високо?
Нараства ли броят на жените, които искат да работят в ИТ-сектора?

Особено трябва да се внимава с критики от типа на:

  •     Построявали ли сте красива къща от конструктор? Кой ще го почисти? 
  •     Спечелихте игра на снежни топки с децата от съседния двор? Целият си мокър, ще се разболееш, а ние и без това нямаме пари! 
  •     Получихте ли петица по физическо възпитание? Къде ти е математиката, глупако? 
  •     Какво имаш предвид, че харесваш това момиче? Баща ѝ е градинар, а това не е престижно! 

С подобни реплики родителите не осъзнават как налагат на детето си мнението, че то е неспособно да направи нищо правилно – нито може да прави нещо с ръцете си, нито да се забавлява, нито да избира партньор, компания и т.н.

След около двайсет години се случва родителите с изненада да открият, че детето им е неудачник, не е постигнало нищо съществено в живота си, самотно е и тъжно, при което те започват да го обвиняват, понеже личното им мнение ще бъде, че са положили толкова много усилия, а то не им отвръща с подобаващо уважение и благодарност. 

Какво може да повиши самочувствието на човек при такава ситуация? Разбира се, ако вие сте детето, можете да работите върху себе си, за да покачите самочувствието си. Но ако вие сте родителя, трябва да знаете, че за детето домът и семейството са центърът на вселената, така че обърнете специално внимание за възпитаването на правилна себеоценка. За това не е нужно много – достатъчно е да го хвалите справедливо няколко пъти на ден, да го насърчавате да прави това, което умее най-добре, да не го критикувате, а внимателно да посочвате недостатъците му. Това неминуемо ще му помогне да си състави правилна себеоценка.

Причина № 2. Ранни неуспехи 

Още от най-ранна възраст на детето се случва да срещне трудности по пътя си. И това е съвсем нормално – в крайна сметка не живеем в съвършен свят. Възрастният със стабилна психика обикновено приема спокойно неуспехите, може да ги преодолее и да се поучи от тях, но това невинаги се отнася за децата. 

В много ранна възраст, дори и да не си спомняте конкретния неуспех, е възможно той да се намира в дълбините на подсъзнанието ви и в някои моменти да напомня за присъствието си: “Не предприемай нищо, така или иначе няма да се получи, аз винаги съм зад гърба ти”. Трябва да се борите с него. 

С течение на времето, ако не работите върху себе си, тези спомени ще се появят все по-често и ще ви създават все повече неприятности. Така че, колкото по-бързо се справите с тях и осъзнаете, че няма нищо фатално в грешката ви, толкова по-бързо ще се отървете от голяма тежест.

Полезно

Leave a Reply